5. toukokuuta 2013

kielimuuri

Tyttöni on alkanut puhumaan nyt oikein urakalla. Kolmi sanaisia lauseita tulee jo paljon. Meillä puhutaan kotona kolmea kieltä , mutta toistaiseksi ainakaan tämä ei ole hidastanut esikoiseni puheen kehitystä. Minä ja mieheni puhutaan keskenään englantia, itse puhun lapsille suomea ja mieheni puhuu omaa äidinkieltään eli espanjaa. Nykysin tyttö osaa jo lauseita myös espanjaksi , mikä on minusta hienoa! Välillä tosin en ymmärrä mitä hän tarkoittaa , mutta ei sen niin väliä ;) eilen hän hoki lähes koko päivän , "kai kai kai" ja mieheni palattua töistä kotiin kerroin , että minulla ei ole mitään selvää selitystä miksi hän hokee tuota. Noh, siihen mieheni tiesi heti selityksen " Ikai" ( en todella tiedä miten se kirjoitetaan ) on kaatua. Tytön lelut lensivätkin monesti mukkelis makkelis , johon piti aina tokaista "kai" . Selvästikin nämä espanjankieliset sanat ja lauseet ovat sellaisia , joita tyttö on osannut jo pitkän tovin vääntää suomeksi. "kaatu kaatu kaatu" ja tavarat lentää tai hän kompastuu...

Neljä sanainen lause pamahti muutama päivä sitten espanjaksi, Donde es ta Papi? ( en tämänkään oikeinkirjoituksesta ole yhtään varma) "missä papi" . Tuo missä - sana on ollut yksi tytön lemppareita jo varmaan puolisen vuotta , lähtien varmaan siitä perinteisestä leikistä kun äiti menee piiloon ja tyttö etsii tai toisinpäin , " missä, missä" .

"Missä vauva", on myös hyvin yleinen hokema. Ja nyt se sujuu myös espanjaksi. Vauvan jokellusta on toistaiseksi aika helppo lukea , ruokaa, tai hyssyttelyä ennen unia, muutoin vesseli on hyvin tyytyväinen ja juttelee omiaan johon ei niin tarvitse reagoida, kunhan hymyilee , laulaa tai juttelee jotain kivaa takaisin :)


 Zoella on myös muutamia lastenohjelmia espanjaksi, eli kohta minä kyllä varmasti putoan kärryiltä. Itse ymmärrän vain hiukan espanjaa , mutta puhua en osaa. Liene tuo taito on vielä mahdollista oppia yhdessä lasten kanssa.


Sitten päivän leikkeihin. Legoja, palapelejä, kukapa ei niistä tykkäisi.


Zoe osaa jo rakennella jonkin verran, mutta lähinnä hän tuo minulle palasia, ja kun tornit ovat valmiit hän rikkoo ne , kaataa tai potkii , se on hauskaa!


Oho, vauva sai legon! Pienen riidan päätteeksi ;) ( temperamenttinen isosisko ei haluaisi oikeen jakaa mitään) Pysyin kuitenkin tiukkana ja huudon saattelemana lego jäi vauvalle. Päivittäin me harjoitellaan siskon kanssa jakamista. Leikeissä pitää ottaa huomioon myös pikkuveli. Onneksi papi pitää huolen samasta linjasta ja pelisäännöt tulevat selväksi , kahdella kielellä.

Vihdoin pieni huilaus hetki ihan itsekseen, sunnuntai <3

6 kommenttia:

 1. Musta on jotenkin ihan huippua että teidän lapset oppii kotona kolme kieltä, todellinen etulyöntiasema tulevaisuutta ajatellen :)

  VastaaPoista
 2. kyllä, ja vihdoin sen alkaa tajuamaan itsekin kuinka hienoa :)

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus :)! Meillä nykysin hoetaan tuon "missä" tilalta "tässä äiti, tässä vauva, tässä isi.."

  Lepohetki täälläkin meneillään, kivaa iltaa sinne :)!

  VastaaPoista
 4. On kyllä hienoa, että teillä on niin kielirikasta! Meillä Lilialla on alkanut aikamoinen kyselykausi :) Ja kovasti odotellaan Ellan ensimmäisiä (selviä) sanoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyselykautta odotellessa ;) joko Ella sanoo äiti ?

   Poista
 5. No musta pari kertaa Ella sanonut "äti" vai onko se sitten "iti" (isi), mutta ei oikeestaan. Meillä Liliakin sanoi kovin myöhään äiti, ensin tuli mummi ja maamo :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo minulle <3