27. lokakuuta 2013

Mietteitäni vuosi sitten, kun vauva tulee perheeseen ja arvontaa.

Vauva-vuosi on mennyt todella nopeaa. Huomenna kuopuksemme täyttää jo 11 kuukautta. Vuosi sitten jännitin miten arkemme tulee muuttumaan, sillä esikoisemme oli vain reilun vuoden vanha tuolloin. Kahden lapsen kanssa, ei yllätyksiltä ja haasteilta ole vältytty, mutta ihanaa se on ollut.

Tässäpä muutama minun vinkkini niille kelle toinen vauva on syntymässä ja talossa asustaa jo taapero. Älä stressaa kuinka pärjäät, ruoan, leikit ja nukkumisen saat aina järjestymään. Anna paljon hellyttä ja huolen pitoa myös taaperolle, spesiialit hetket taaperon kanssa kun vauva nukkuu ovat kultaakin kalliimmat. Kerro taaperolle jos hän suinkaan ymmärtää, että vauva on tulossa ja että, vauva on uusi perheenjäsenemme. Älä aikatauluta mitään ja sovi menot ja matkustukset fleksillä. Jos toinen tai molemmat itkee yhtä aikaa, auta vauvaa ensin, taapero osaa tai oppii odottamaan. Hanki sitteri tai kiikku vauvalle, johon saat hänet "turvaan" kun sylisi tai kätesi on varattunu taaperolle.

Jos mahdollista, isin isyysvapaa auttaa paljon. Meillä taapero sai oman huoneen himppasen ennen vauvan syntymää ja sai näin uni rauhan öisin. Arki rullaa parhaiten kun rutiineista pitää mahdollisimman hyvin kiinni. Lepää kun siihen on saumaa. Pyydä apua :)


Varaudu myös taaperon "takapakkeihin". Meillä ainakin tuttipullot ja syöttäminen tuli uudestaan kuvioihin, eli kliseisesti anna aikaa. Järjestä myös aikaa mahdollisuuksien mukaan pelkästään yhden lapsen kanssa, laatuaika on ihanaa ja ennen kaikkea tärkeää meille molemmille.

Sitten menoihin. Nyt tulee sitten kaikki hankkia tuplana. Tuplavaunut meillä odotti valmiina noin kaksi viikkoa ennen vauvan syntymää. Vauvalle oli muutoin "kaikki" valmiina. Tuttipulloja ostettiin vähän lisää alkuun. Vaippoja kannettiin kaksin käsin vauvan synnyttyä, sillä sanomattakin on selvää ettei taapero koskenutkaan tuolloin pottaan.

Vaipoista arvontaan, blogini yhteistyökumppani Delipap Oy haluaa lahjoittaa arvonnan voittajalle kattavan tuotepalkinnon. Arvonta menee näin, kommentoi kommenttiboksiin omia kokemuksiasi uuden perheen jäsenen synnyttyä? Anonyymit jättäkää nimimerkki kommentin mukaan.Arvonta alkaa heti ja päättyy sunnuntaina 3.11. Tuotepaketti sisältää Helmi tuotteita ja Muumivaippoja :)

Ja näin tomera isosisko vaihtaa vaipan myös pupujussikalle :)

DELIPAP ON LAHJOITTANUT MEILLE VAIPPOJA SEKÄ HELMI SARJAN HOITOTUOTTEITA. TEKSTI SISÄLTÄÄ MAINOSLINKIN DELIPAP OY:N  SIVUILLE. KOLLAASIN KUVAT DELIPAP OY.

Nyt vaan arvontaan osallistumaan, odotan innolla teidän näkemyksiä, kokemuksia, odotuksia, kaikkea siitä miten pieni ihme on muuttanut elämäänne<3

45 kommenttia:

 1. No mulla ei oo ku tuo yks perheenjäsen mutta haluan kuiten osallistua arvontaan, vai saako vain ne joilla on enemmän kuin yksi lapsi? :)

  Tämän yhden synnyttyä ainakin oma aika jäi aluksi mutta sen neuvon ainakin sanon että sitä pitää ottaa ja myös yhteistä aikaa :)

  Mukavaa viikkoa teidän ihanalle perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiva neuvo :) Ja siis tottakai, uuden perheenjäsenen saapumiseen vinkkejä kommentteja :)

   Poista
  2. Unohin tuohon loppuun nyt kirjottaa että Mari ja Peppi ku lisäsin tuon google tilin tuohon kommentointi kohtaan :)

   Poista
  3. Joo m huomasin , että sinullakin on tili :) hyvä hyvä :) <3 Ihanaa syksyä.

   Poista
 2. Perheenjäsen on ollut täynnä yllätyksiä, iloa, valvottuja öitä, itkua ja ennen kaikkea täynnä suunnattoman suurta rakkautta. Enpä olisi arvannut joulukuun 15. vuonna 2011 kello 5.21 aamulla, miten paljon elämä voi yhdessä sekunnissa muuttua. Mutta päivääkään en vaihtaisi (muutaman unettoman yön olisin kyllä voinut jättää välistä :D ) <3

  VastaaPoista
 3. olen mukana arvonnassa.
  Minulle antoi neuvolatäti kullan arvoisen neuvon ennen lapseni syntymää, nuku silloin kun lapsikin nukkuu jos väsyttää, jaksaa paremmin. Olen ottanut neuvosta vaaria ja nukkunut päikkäreitä pienen kanssa.
  Meidän arki on muuttunut niin että enään ei tule tehtyä niin paljon miehen kanssa yhdessä, hoitajia löytyis lapselle kyllä mutta tykätään olla viikonloput perheen kesken ja otetaan sitten omaa aikaa yhdessä kun lapsi nukkuu jo yöuniaan.
  Kiva arvonta, meille olisi kyllä paketti tarpeellinen. Meillä nimittäin käytetään muumivaippoja kun muut vaipat valskaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä neuvoista parhain :) Malttaisi vaan nukkua ;)

   Poista
 4. Mä stressasin hirveesti etukäteen, että onko musta äidiksi ja osaanko tehdä mitään oikein. Mutta jo synnytyksessä opin, että ei todellakaan kannata suunnitella kaikkea etukäteen, koska tilanteet muuttuu. Etkä ikinä voi tietää miten asiat menevät tai miten niihin suhtaudut ennen kuin ne tapahtuu. Mun neuvo on että asiat menee eteenpäin omalla painolla, ei niitä kannata stressata liikaa etukäteen, kun et voi kaikkeen edes vaikuttaa. Jos joku asia menee päin mäntyä niin seuraavalla kerralla olet jo viisaampi :) - ihanan vauvan onnellinen äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo , mäkin opin ekan raskauden loppu puolella , että mitään ei voi suunnitella. Eikä kannatakaan :) Mitään ei voi käsikirjoittaa , mutta hyvin se menee <3 Tosiaan olin valmistautunut normi synnytykseen, mutta se ei millään ollutkaan mahdollinen. All good like it comes !

   Poista
 5. Meillä esikoinen oli jo eskarilainen vauvan syntyessä, mutta aika mustasukkainen, koska oli ollut ainoa lapsi niin pitkään. Vauva taas on ollut alusta asti tosi vaativa ja viimeisen päälle äidin tyttö, näihin yhdistettynä isän vuorotyö, niin helppoa ei aina ole ollut. Mun vinkki onkin ottaa esikoinen kaikkeen toimintaan mukaan, isosisko voi vaihtaa nuken vaippoja samaa aikaa kun äiti vaihtaa vauvalle, imettäessä voi pelata vaikka kimbleä tai lukea iltasatua. Manduca oli meillä loistava keksintö, siinä vauva rauhoittui parhaiten ja äiti pystyi viettämään esikoisen kanssa aikaa esimerkiksi askarrellen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käypä kurkkaamassa, mullakin on arvonta käynnissä. Palkintona pikkuOtuksen lahjakortti. :) http://oisiskonimun.blogspot.fi/2013/10/pikkuotus-arvonta.html

   Poista
 6. Mukana! :)

  Uusi perheenjäsen muutti elämän täysin. Toki huolta ja pelkoa on monin kerroin enemmän, mutta kaikki korvaantuu ehdottomalla rakkaudella, sellaisella jota ei olisi voinut koskaan kuvitellakaan kokevansa. En tiedä missä olisin ja minkälainen olisin ilman lasta, elämäni on nyt niin onnellista ja ihanaa. :)
  Hyvä neuvo, jonka sain vauva-aikana, on: Nuku kun lapsi nukkuu, ainakin välillä. Voi kun olisinkin noudattanut sitä, enkä stressannut turhaan kodin siisteydestä ja muusta ei-niin-tärkeästä... ;)

  ps. Ihanasti kirjoitettu postaus. :)

  VastaaPoista
 7. Uuden perheen synnyttyä kannattaa ottaa vastaan tarjottu apu sukulaisista ja ystäviltä. Jaksaa itsekin paremmin kun esim. hiukan omaa aikaa.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kirjoituksestasi! Meillä on yksi lapsi ja haaveilen, jos hän joskus saisi sisaruksrn. Vinkkisi olivat hyviä sen takia. :) Omaa vinkkiä minulla ei ole antaa useamman lapsen arkeen. Omassa arjessa olen antanut myöden sotkulle, tiskeille ja vähän valmisruoallekin. Tekemättömät työt eivät katoa vaan omasta jaksamisesta on tärkeää pitää huolta. Päikkärit on hyvä juttu. :)

  VastaaPoista
 9. Meillä oli selvää alusta asti, että jos vaan saadaa niin halutaan lapset pienellä ikäerolla. Sitä on lapsilla 1vuosi ja 10kk. Eikä olla kaduttu sitä hetkeäkään. Taapero ei osannut vielä vauvan synnyttyä olla mustasukkainen eikä tehnyt pahojaan jos ei heti saanut huomiota. Nykyään jo osaa ;) Pitää vaan antaa periksi, ettei koti ole välttämättä koko ajan tiptop ja avun pyytäminen helpottaa jos sitä on saatavilla :)

  VastaaPoista
 10. Odotin osallistumistani tähän päivään, että saan onnitella pojua oikeena päivänä, onnea 11 kuukautiselle :)

  Ihanasti kirjoitit :)
  Yllättävän hyvin arki sujui kahden lapsen kanssa vaikka on pieni ikäero. Monet ihmetykset ja kauhut sain sukulaisilta kuulla, mutta (onnekseni) ne osottautui meillä ainakin toisin ja kaikki sujuu ja itse jaksan kanssa. :)

  Mukaan osallistun :)

  Hyvää alkanutta viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit kiitos onnitteluista Tiia <3

   Poista
 11. Me haluttiin kaksi ensimmäistä lasta pienellä ikäerolla, koska meillä kummallakin on sisarus vajaan kahden vuoden ikäerolla ja se tuntui luontevalta. Aluksi Poju ihastui vauvaan, sitten tuli mustasukkaisuusvaihe ja nyt he ovat kuin parhaat kaverukset. Ihanaa katsoa, kun he leikkivät yhdessä. Toinen pälpättää täyttä häkää ja toinen ihmettelee vieressä ja kopioi Pojun tekemisiä. :)

  VastaaPoista
 12. Hyviä vinkkejä! :-)

  Osallistun arvontaan ja vinkiksi voisin sanoa, että huolehtii koko perheen hyvinvoinnista niin kaikki voi hyvin. Jos jompikumpi vanhemmista haluaa hetken olla vain itsekseen - toinen voi lähteä vaunulenkille vauvan kanssa ja antaa toiselle "omaa aikaa" :-)

  VastaaPoista
 13. osallistun kivaan arvontaan :) oma vinkkini voisi olla, että älä liikaa keskity esim. erilaisiin vauvan kehitysoppaisiin, sillä jokainen vauva kehittyy ja oppii uusia asioita omaan tahtiinsa. myös muihin samanikäisiin vauvoihin vertailu on täysin turhaa :) itsellä meni esikoisen ekasta vuodesta suuri osa siihen, että odotin jonkun uuden taidon oppimista kun muutkin samanikäiset jo osasivat.. nyt kun tämä kakkonen syntyy (la kuukauden päästä) niin osaan ottaa jo rennommin :)

  leppakerttu7@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Paras vinkki on ollut levätä silloin, kun vauvakin lepää. Siivota ja tiskata ehtii kyllä tässä elämässä varmasti myöhemminkin. Vauva on vauva vain hetken ja siitä ajasta kannattaa yrittää nauttia parhaansa mukaan.

  VastaaPoista
 15. Mua helpotti tän postauksen lukeminen ! Mua jännittää tositosi paljon tuleva, mut tästä tuli isot tsempit :) krizze_91@hotmail.com, pusut sun pikkuisille. t: Krista & flunssainen Aatu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä jännittelyyn hyvin se menee <3

   Poista
 16. Onneksi Alina on niin iso, että siitä on varmasti jo paljon hyötyä vauvanhoidossa, vähän jännittää, mutta onneksi tosiaanseuraavaan vuoteen ei ole kiire minnekään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiire ei ole :) Ihanaa kun Alinasta tulee kohta isosisko :)

   Poista
 17. Kun äiti muistaa jakaa aikansa mahdollisimman tasaisesti molemmalle lapselle niin mustasukkaisuuksilta on onnitsuttu meillä välttymään lähes kokonaan. Pidin tiukasti kiinni muutamasta rutiini jutusta aina esikoisen kanssa minkä ajan isi hoisi vauvaa jotta esikoinenkin sai sitä äidin jakamatonta huomiota. Toinen hyvä vinkki minkä itse sai neuvolasta oli se että ottaa apua tukiverkostoltaan vastaan mahdollisimman paljon niin ei itsekkään joudu yliväsyneeksi ja piippuun ajetuksi. Arki kahden pienen lapsen kanssa voi olla haastavaa mutta sitten taas niin valtavan antoisaa!

  Onnea sinne kohta jo 1 vuotiaalle! Tää on ihan hurjaa miten nopeasti aika juoksee pienten lasten kasnsa !

  VastaaPoista
 18. Oli aivan ihana lukea tämä teksti! Täällä kahden viikonpäästä vuoden täyttävä tyttönen saa 4kk päästä pikkusiskon ja vähän jo jännittää että miten siitä selvitään.. :) Ihanan rohkaiseva teksti! Esikoisen synnyttyä kaikki kyllä muuttui hurjasti mutta parempaa en voisi kuvitellakkaan ja nyt jännämään että mimmoista se elämä kahden pikkuisen kanssa on. <3 Osallistuisin myös arvontaan. Zenar

  VastaaPoista
 19. Saimme yhteisen lapsen uuden avopuolison kanssa nyt vanhemmalla iällä,olin 22 kun sain ensimmäisen lapsen ja jäin yksinhuoltajaksi,kasvatin lastani yksin 12 vuotta,välillä oli hermot tosi kireelä kuin joutui kaikki asiat yksin hoitamaan apsen isä ei osallistunut ollenkaan koko hommaan,ihanaa kun nyt ei tarvitse lapsesta yksin huolehtia,olen yrittänyt ottaa asiat rennommin nykyisin,eikä haittaa jos koti työt jää tekemättä teen ne ylennsä kun vauva nukkuu.voke1@luukku.com

  VastaaPoista
 20. Meillä lapsilla ikäeroa 1,5v. Alkuun nukuin aina päikkärit, jos molemmat nukkauivat samaan aikaan. Vanhempi muutti omaan huoneeseen ja junior-sänkyyn ennen vauvan saapumista. Tuplarattaat oli käyttössä, samaten annettiin vanhemman käyttää vielä muutama kuukausi tuttia. Pottaharjoitukset jäädytettiin.

  VastaaPoista
 21. Kannattaa tosiaan nukkua mahdollisimman paljon aina kun voi. Itsellä auttoi ehkä eniten se, että koittaa olla stressaamatta. Lapset on vaan kerran pieniä, on ihana saada keskittyä heihin. Moneen muuhun asiaan on taas myöhemmin aikaa. Oman ja parisuhteen ajan tärkeyttä ei myöskään voi liikaa korostaa, vaikka tällä hetkellä tärkeimmältä tuntuukin koko perheen yhteinen aika. Nimimerkki Neiti Kesäheinä

  VastaaPoista
 22. lapset 1kk ja 2½ pojat, esikoinen ottanut vauvan ihanasti vastaan, ei ole ainakaan vielä osoittanut mustasukkaisuutta, tilannetta helpottaa se että mieskin on tällä hetkellä kotona niin huomiota riittää molemmille tasapuolisesti molemmilta. Vauva nukkuu onneksi yöt hyvin niin saamme itsekkin nukuttua.

  VastaaPoista
 23. Anonyymi29. lokakuuta 2013 14.57
  lapset 1kk ja 2½ pojat, esikoinen ottanut vauvan ihanasti vastaan, ei ole ainakaan vielä osoittanut mustasukkaisuutta, tilannetta helpottaa se että mieskin on tällä hetkellä kotona niin huomiota riittää molemmille tasapuolisesti molemmilta. Vauva nukkuu onneksi yöt hyvin niin saamme itsekkin nukuttua.

  -Heidi- hepa86@jippii.fi

  VastaaPoista
 24. Meillä pienimmän synnyttyä (isommat silloin 3,5 ja 7) kaikki sujui ihmeen hyvin; isommat oli jo niin isoja, että äidin kädet jäi vauvan hoitoon ja välillä tuli vain siitä riitaa, kumpi sai hoitaa pientä enemmän. Täällä pienin siis edelleen vaippapylly, joten innolla mukana arvonnassa. :)

  VastaaPoista
 25. Meidän esikoinen oli 1v2kk kun kuopus syntyi. Jännitin kauheasti, että tuleeko mustasukkaisuutta, kun oli muutenkin tempperamenttinen tapaus ja että miten esikko pärjää ilman äitiä sen ajan kun ollaan synnyttämässä ja sairaalassa. Sattuipa kuitenkin niin sopivasti, että kuopuksemme oli melkoinen vauhtivarvas ja syntyikin syöksyllä kotiin täysin arvaamatta. Esikoinen istui isänsä sylissä muutaman metrin päässä ja seurasi kuinka ensihoitajat auttoivat uuden perheen jäsenen maailmaan. Tuore isoveli pääsi ensimmäisenä toivottamaan pikkusiskonsa tervetulleeksi perheeseemme pusuin ja halein. Ei ole mustasukkaisuutta näkynyt, kun pääsi osallistumaan kaikkeen alusta alkaen. Eikä muuten ole vielä tänä päivänäkään poika kysynyt, että mistä vauvat tulevat. ;) - Haikaroita?

  VastaaPoista
 26. Meillä ikäeroa 2v 10kk, mikä oli aika passeli ikä veljeksille. Pienempi täyttää juur 4kk.
  Kyllä siinä odotusaikana monet itkut itkettiin, että mitenkä käy. Mutta tilaisuuden tullen muistaa levätä ja pitää huolta itsestään, jotta jaksaa myös olla hyvä äiti lapsille.
  Ja samalla tietenkin täytyy muistaa parisuhdetta hoitaa, koska vaikka ollaan vanhempia, niin siitä huolimatta ollaan myös mies ja nainen :)

  VastaaPoista
 27. Osallistun arvontaan :)
  Mulla ei oo aikaisempaa kokemusta vauvoista ja aluks jännittikin, et miten sen nyytin saa pysymään hengis. Esikoinen on nyt 9kk ja hyvin on äidinvaisto toiminu.

  VastaaPoista
 28. osallistun arvontaan... itse viimeisillä odottelen uuden (esikoisen) perheenjäsenen saapumista... ja innolla odotankin näkeväni tämän pienen, vaikka aluksi varmasti väsyttävää onkin
  :)
  -mliisa-
  marnev@suomi24.fi

  VastaaPoista
 29. Mulla ollut aina pikkutytöstä asti haaveena oma vauva. Jokaisen lapsen syntymä on ollut yhtä ihana ja tärkeä, vaikka lapsia se kahdeksan niin jokaisella oli jo syntyessään se oma "tarina" miksi on niin ainutlaatuinen♥

  VastaaPoista
 30. Jännitin toisen lapsen syntymää etukäteen ihan hirveesti. Mietin, että miten selviän arjesta 2-vuotiaan ja pienen vauvan kanssa. Arki on lähtenyt kuitenkin sujumaan oikein hyvin. Vauvalla ikää nyt melkein 2 kuukautta. Joka päivä ollaan ulos päästy, kun säät ovat vain olleet suotuisat, 2-vuotiaskin on nukahtanut päikkäreille muutamia päiviä lukuunottamatta ja uniaika on molemmilla osunut jopa joinakin päivinä yhteen! ;-) Mustasukkaisuutta on kyllä ilmassa, mutta eikös se ole ihan tervettä? :-)

  VastaaPoista
 31. Mukana!
  Musta tärkeetä uuden perheenjäsenen syntymän jälkeen on olla armollinen itseään kohtaan. Kaiken ei tartte olla vimpan päälle, kunhan itellä on ihan hyvä olla niin se riittää :)

  VastaaPoista
 32. Kääk meinasi unohtua. Mukana!

  VastaaPoista
 33. Vieläkö kerkee osallistua :)
  Edelleen, yhdeksättä odottaessa on tämä yhtä jännää ja mahtavaa.

  VastaaPoista
 34. Arvonnassa mukana! Viides vauveli menee jo joukon jatkona, vaikeimmaksi oon kokenu ajan, kun kolmas lapsi syntyi. Lasten luonteenpiirteet kyllä vaikuttivat. Kaikkeen sopeutuu... Kitta

  VastaaPoista
 35. KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE, IHANAA LUKEA TEIDÄN MATKAA LASTEN KANSSA :) PALAAN PIAN ARVONNAN VOITTAJAAN...

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo minulle <3