7. toukokuuta 2015

PURUKORU


Täältäpäin tuulee nyt postausta vanhemmille jotka kamppailette purevan lapsen ja hänen käytöksen  kanssa. Meidän neiti poti totista uhmaa vajaa vuosi sitten, jolloin myös päiväkodissa ilmeni puremista. Tuolloin puremisen kohteena olivat saman ryhmän leikkitoverit. Pureminen on yleensä syy jostakin, meillä se taisi kummuta jonkin sortin stressitilasta ja siitä ettei isoja asioita osattu vielä pukea sanoiksi.
Nyttemmin osaan suhtautua lapsen puremiseen paremmin. Olen kokeneempi tilanteissa ja osaan käsitellä vastoinkäymiset sillä ymmärrän, että näin voi tapahtua ja näin jotkut muutkin lapset käsittelevät juuri esimerkiksi ahdistustaan. Joten bring it on kuopus! Vaikka en tietystikään toivo tätä, niin vaikealta se ei enää tuntuisi, vaikkakin pahalta toisen pienen lapsen satuttaminen tietysti tuntuu.
Meidän neidin puremisjakso kesti noin pari kuukautta. Tuon jälkeen käytös parani muutenkin, asteittain. Pian puremista ei ollut laisinkaan. Pureminen ei ole tuon yhden kauden jälkeen enään kohdistunut muihin lapsiin ja siitä olen onnellinen. Tytöllä on paljon leikkikavereita, eikä niitä todellakaan satuteta.
Pureminen ja vahva puruntarve on palannut, toisinaan enemmän toisinaan sitä ei edes huomaa. Hetkinä jolloin pitää odottaa, pinnistellä, ponnistella jaksamaan, keskittyä hetki itsekseen, tyttömme puremisen tarvetta esiintyy edelleen. Hän saattaa jyystää paidan hihaa tai kääntyy tuolissaan niin, että hampaat ovat kiinni puisessa selkänojassa. Samaa on tapahtunut päiväkodissa. Myös välikausipukujen kaulukset ovat reikäiset. Ilmeisesti ulkona ollessa on toisinaan ollut tylsää puuhaa ja ajankulukseen on purtu kuin tiikeri. Mitä mieluisampaa hommaa Tytöllä on, ei pureminen tietysti tule mieleenkään. Leikkien, laulaen, liikkuen, syöden ja aikuisten huomiota saaden kaikki sujuu ilman puremista. Valitettavan usein silti hän puree pitkiä aikoja tuolia, eikä kiellosta huolimatta lopeta vaan iskee aina uudelleen.
Päiväkodissa yksi päivä puhalleltiin höyheniä muovisen putken avulla. Tyttöhän höyheniä ja vuoroaan odotellessaan puri jo paksun muoviputken läjään. Myös päiväkodin tuoli on saanut lommoja purukalustostaan. Kuullostaa melko hurjalle, mutta kuulemma hyvin tavallista ja tasoittuu ajan ja iän kanssa. Tyttömme puremista ja puremisen tarvetta helpottaakseen saimme vinkin purukorusta. Muutama ystäväni on sitä käyttänyt lapselleen ja nyt korua meille tosissaan suositteli päiväkodin resurssilastentarhanppettaja. Onneksi viisaita ja ihania ihmisiä on kasa ympärillä. Nyt kokeilemaan pikkuhiljaa...
Tilattiin koru netistä, googlaamalla. Tyttö sai olla mukana valitsemassa koruaan. Saatuaan korun, se ihanuus oli tietysti mieluinen ja haluttu asuste. Pian tytön iskettyä hampaat taas tuoliinsa (koru kaulassa,) ehdotin, että hei tunnustelepas koruasi, sitä voisi ehkä mielummin purra tuolin sijaan. Ja niin koru alkoi ajamaan tehtäväänsä. Pian lähdettiin leikkimään ja korukin unohtui jo jossain vaiheessa.
Koru ei missään nimessä ole tutin korvike, tai muutoinkaan turvaa tuova esine. Se on koru josta puhumme koruna ja jos huomaamme hihan jyystämistä kehotamme lopettamaan sekä ottamaan vaikka korun hampaisiin jos on tarve purra. Huomenna otamme korun ekaa kertaa päiväkotiin :)
Palaan fiiliksiin kun ollaan testattu korua vielä enemmän. Myös lapsen purukalustolle on ehdottoman tärkeää saada käyttää hampaita sellaisiin esineisiin (tai esim ruokaan) jotka ovat suunniteltu tähän tarkoitukseen. Mikäli hihoja ja pukuja purraan, saattaa se aiheuttaa purijassa monenlaisia oireita ennemmin tai myöhemmin. Ehkä pääkipu, vinot hampaat, monenmoista?
Purukoruja ja niin herkullisia!

Oliko aihe teille aivan uusi vai oletteko kuulleet, onko jollain kenties oma pikku prinsessatiikeri kainalossaan? Niinkuin minulla...

2 kommenttia:

 1. Aihe oli kyllä ihan uusi, ja tämä pitää pistää korvan taakse mieleen mahdollisia tulevia lapsia varten. Meille olisi nimittäin vuosi pari takaperin ollut tämmöiselle kovastikin käyttöä. :) Mielenkiinnolla odotan enemmän juttua tästä korusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi hyvää viikonloppua ja kiva kun eksyit blogiini :)


   Meillekin uusi juttu mutta hyvin on ajanut asian ! Voin suositella ...


   Koruja on myös poikamaisempiaja jopa jotain figuureita :) Millainen pureskelija teillä oli ? :)

   Poista

Jokainen kommentti on ilo minulle <3